CEP OROSLAVJE

Centar za edukaciju i pomoć

Iscjeljujući dodir za djecu su:

 • masaža

  Masaža je jedan od najstarijih oblika iscjeljivanja. U različitim kulturama diljem svijeta, tijekom povijesti razvijale su se i koristile vlastite tehnike koje su zadovoljavale njihove potreba. Danas u masaži uživaju ljudi svih dobnih skupina i profesija, a drevne i suvremene tehnike uključene su u sljedove koji pomažu u opuštanju napetosti, stresa te potiču zdravlje i ugodu.


  Masaža pomaže kod: kašlja i prehlade; astme; problema sa sinusima; tenzijskih glavobolja; zamora očiju; problema sa spavanjem; bolova u trbuhu; napetosti u vratu i ramenima; bolova povezanih s rastom, naročito kod djece od 7. do 12. godine starosti; stresa; tjeskobe; umora; nervoze pred ispite.


 • refleksoterapija

  Refleksoterapija je brižno dodirivanje djetetovih stopala, tj. prstima se pritišću određene točke na stopalima i šakama, kako bi se poboljšalo zdravstveno stanje. Refleksne točke na stopalima i šakama povezane su s različitim organima, funkcijama i dijelovima tijela. Umjetnost refleksoterapije poznata je tisućama godina. Zapisi otkrivaju da su je koristili Kinezi, Japanci i Egipćani. Piktogram u Liječnikovoj grobnici u Saqqari u Egiptu, koja datira iz 2300. g.pr.Kr. opisuje ljude koji pružaju terapiju na stopalima i rukama.


  Refleksoterapija pomaže kod: peludne groznice; mokrenja u krevet; zatvora (konstipacije); mučnine na putovanju; uhobolje; ekcema; napetosti u vratu; astme; kašlja i prehlade; problema sa sinusima; peludne groznice; nesanice; strahova i fobija; hiperaktivnosti.


 • akupresura

  Kod izvođenja masaža koristi se i akupresura (shiatsu i dji-djo). Akupresura je grana Tradicionalne kineske medicine stare nekoliko tisuća godina. Izvodi se najčešće pritiskom vršcima prstiju, palčevima ili laktom na određene točke na tijelu, dok akupunktura upotrebljava igle.


  Akupresura se temelji na teoriji da chi (ći) energija protječe mrežom meridijana, nevidljivih kanala, koji povezuju sve dijelove i funkcije tijela u jedinstvenu cjelinu. Ima 12 glavnih meridijana. Neki se povezuju s opuštanjem uma i tijela, a drugi tijelo potiču na rad. Ako je protok chi energije duž nekog meridijana blokiran ili slab, ili previše aktivan, to može narušiti zdravlje. Svaka akupresurna točka ima točno određen svoj smještaj i terapeutsko djelovanje na um i tijelo.


  Blagotovorno djelovanje akupresure: umiruje strahove i smiruje živce i razdražljivost; poboljšava pamćenje i koncentraciju; ublažava glavobolje i jača imuni sustav; bistri vid i umiruje um, tijelo i duh; ublažava probleme sa sinusima i umor očiju; jača sluh; ublažava mučninu i tjeskobu; smanjuje bolove u ručnom zglobu, ublažava ukočenost vrata, prehlade i nesanicu; ublažava koncipaciju i lošu probavu, zubobolje, bolove u ramenima, problem s alergijom; smanjuje bol u koljenu; jača donji dio leđa; daje energiju i jača vitalnost; korisna kod mokrenja u krevet i drugi problema s mokraćnim sustavom.

Ovi prirodni tretmani mogu biti zaista korisni, ali nikako nisu zamjena za konvencionalno medicinsko savjetovanje i liječenje.